Gravelparadijs Veluwe

Een goed gravelavontuur ligt eigenlijk overal voor het oprapen. In iedere provincie vind je immers onverharde wegen en verstopte paden waar je eerder nooit kwam. Toch zijn er plekken in Nederland waar je jezelf in een waar gravelwalhalla waant. Noord- en Zuid-Limburg, de Achterhoek, delen van Drenthe en zo’n beetje de hele provincie Noord-Brabant zijn bij uitstek plekken waar meer ruimte en dus meer onverhard avontuur te vinden is. Eén van de mooiste plekken om te gravelfietsen in Nederland? De Veluwe!

Veluwe

Iedereen in Nederland kent de Veluwe natuurlijk en is er ongetwijfeld al eens geweest, waarschijnlijk met de racefiets op de Posbank. De Veluwe is echter een stuk groter dan alleen deze zuidelijke flank. Er liggen voor vele honderden kilometers aan asfaltwegen en betonnen fietspaden in dit grote natuurgebied. Neem in ogenschouw dat het grootste deel van diezelfde Veluwe uit onverharde paden bestaat en je begrijpt al snel dat de Veluwe een groot potentieel avonturengebied is voor de gravelbike. 

Een keerzijde van de medaille is dat natuur in Nederland onder constante druk staat en daarmee beheerd en beschermd moet worden. Een resultaat hiervan is dat je niet zomaar overal waar het er mooi uitziet met die fraaie gravelbike mag fietsen. Daarnaast is niet elk onverhard pad een geschikt pad voor een gravelbike. Veel zandwegen liggen er mul bij of paden zijn onderdeel van populaire wandelroutes, waar fietsen niet altijd evengoed mogelijk of toegestaan is. Dit alles wordt extra lastig gemaakt door de vele verschillende regels die er op de Veluwe gelden bij verschillende beheerders. Zomaar op avontuur gaan kan dus lastig of zelfs vervelend zijn in het grootste natuurgebied van Nederland.

Tips & tricks

Om te voorkomen dat je terecht komt op plekken waar je niet kan of mag fietsen, is het handig om vooraf goed te kijken waar op de Veluwe je wil gaan gravelfietsen. Dat kan aan de hand van bestaande routes of door te werken met gravel highlights in planning app Komoot. Ook is het handig goed te letten op de bordjes van diverse beheerders, die ieder anders omgaan met fietsers. Zo is Natuurmonumenten minder ingericht op vrij rondfietsende gravelfietsers, terwijl beheerders als Staatsbosbeheer en Geldersch Landschap en Kastelen op de Veluwe in veel gevallen een stuk meer verwelkomend zijn. Ten slotte zijn er specifieke gebieden op de Veluwe die bij uitstek gelden als kleine gravelparadijzen pur sang.

Gravelparadijzen

Een van die gravelparadijzen is Kroondomein het Loo. Nu moet je Kroondomein het Loo niet verwarren met de beroemde paleistuinen of -parken van Paleis het Loo. De Kroondomeinen betreffen een bijzonder groot stuk Veluwe in het verlengde van de tuinen van het beroemde paleis, die nog steeds onder beheer van de Koninklijke familie staan. Veel van de wegen en paden die door Kroondomein het Loo lopen bestaan uit prachtige gravelwegen die ook nog eens stuk voor stuk vrij toegankelijk zijn voor fietsers. De prachtige bosgebieden en mooie stukken heide maken Kroondomein het Loo tot een ware oase van gravelpracht die zeker de moeite waard is om op te zoeken met je gravelfiets.

Nadeel van Kroondomein het Loo is de tijdelijke afsluiting van grote delen van het gebied tijdens de Koninklijke jacht aan het einde van het jaar, die vrij rondgravellen in deze periode lastig maakt. Enkel een aantal – nog steeds prachtige – hoofdwegen van het gebied zijn in de laatste drie maanden van het jaar geopend voor het publiek. Een prachtig alternatief dat het hele jaar door geopend is, is de Loenermark. Het compacte maar prachtige bos- en heidegebied net ten zuiden van het gelijknamige dorp Loenen kent enkele van de mooiste gravelwegen van Nederland, die uiteraard ook nog eens autovrij zijn.

Ook op de Loenermark is het vrij wandelen en fietsen op wegen en paden mogelijk, wat betekent dat je wat creatiever kan ronddwalen en ontdekken in dit stuk natuur. Dat je daardoor wat vaker paden moet delen met wandelaars hoort daar natuurlijk wel bij. Even remmen en een vriendelijke groet maakt van dit soort ontmoetingen vaak heel gezellige momenten! 

Beroemde gravelbomen

Maak van de Loenermark de oversteek naar het Deelerwoud, net ten westen van de A50 snelweg en je begeeft je al snel in een prachtig stuk verlaten heidegebied met daar doorheen misschien wel de inmiddels beroemdste gravelweg van Nederland. De gravelweg door de Loenermark is als aangegeven fietsroute het enige pad waar je in dit gebied mag fietsen, maar is absoluut de moeite waard om met je gravelfiets op te zoeken. Een inmiddels beroemd hoogtepunt zijn de twee dode bomen aan weerszijde van de gravelweg, ook al met een knipoog het Nationaal Gravelmonument genoemd.

Eens uitgebreid op de Veluwe gravellen? Bezoek dan zeker eens deze Komoot-collectie van Erwin Sikkens en laat je op zijn Instagram inspireren door zijn vele gravelavonturen op de Veluwe. Erwin is ook lid van Shimano’s Gravel Alliance.

Zoals eerder gepubliceerd op de Shimano Gravel site.

%d bloggers liken dit: