GREEN DIVIDE

In de zomer van 2021 lanceerde ik samen met Komoot mijn GREEN DIVIDE,
een 300 kilometer lange onverharde bos-en natuurroute over de complete lengtes van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Wat begon als een persoonlijk passieproject, werd al snel een van de bekendste en populairste gravel-bikepacking routes van Nederland.

Oorsprong
Het idee voor de GREEN DIVIDE ontstond toen ik net in Arnhem kwam te wonen. Ik was gefascineerd door de vele groene parken die tot vlak aan het stadscentrum reiken, maar toch een open verbinding met de Veluwe hebben. Het idee dat ik zo dicht bij huis op de fiets kon springen en niets anders dan groen zou zien tot ik in Zwolle was, was het zaadje voor de uiteindelijke tocht. Jarenlang reed en perfectioneerde ik de route om deze zo mooi mogelijk over legale paden te laten lopen. Met de komst van Komoot naar Nederland werd het plannen zelfs een stuk makkelijker. Met 10 kilometer klunen langs de Rijn reeg ik de Utrechtse Heuvelrug er aan vast, om zo de langste – bijna helemaal ononderbroken – natuurroute van Nederland te maken. De GREEN DIVIDE was geboren!

De Komoot collectie
Omdat de complete GREEN DIVIDE route met z’n 300 onverharde kilometers voor sommigen wat aan de lange kant is, creëerde ik ook een aantal sub-routes zoals de aparte VELUWE DIVIDE en HEUVELRUG DIVIDE. Speciaal rondom de jaarlijkste afsluiting van Kroondomein het Loo voegde ik ten slotte de speciale BROWN DIVIDE toe, verwijzend naar de bruine kleuren die in het najaar in het bos overheersen. Alle routes zijn terug te vinden in de Komoot collectie.

Sharing is caring
De GREEN DIVIDE verscheen na z’n release in diverse (inter)nationale fietsmedia. De patches die te verdienen waren door een van de eerste 50 finishers van de route te zijn, vlogen de deur uit en de GREEN DIVIDE werd al snel een begrip. Naast een aantal magazines, werd er ook online veel over de GREEN DIVIDE geschreven:
Gravel Union (UK); GRIT! Gravel with Grinta! (BE); Velozine; Cobbles Cycling; Gravelrides.cc; SALT Magazine; Far Out (BE); Raw Magazine (ES); Fiets Magazine en WIELRENBLAD.

In WIELRENBLAD verscheen naast een online editorial ook een volwaardige artikel over de route, maar bij SALT Magazine, de NTFU gids en RIDE Magazine verschenen verhalen in druk. Ook verschenen er op diverse plekken al enthousiaste verslaggevingen van fietsers die de route inmiddels finishten.

Op volgorde van linksboven naar rechtsonder: NTFU Gids, RIDE Magazine, SALT Magazine, WIELRENBLAD en de eerste van 50 patches.

Dat de GREEN DIVIDE inmiddels groter is dan zichzelf bewezen al diverse verwijzingen in media. Van het Vlaamse ‘Het Laatste Nieuws’ die schrijft over een goede doel waarbij de GREEN DIVIDE ter sprake komt, tot marketinguitingen. Buitensportzaak Bever pikte de route bijvoorbeeld op ter inspiratie voor z’n bikepackende klanten… inclusief tips over kamperen onderweg, of wat dacht je van 3opReis die hem noemt in z’n item over bikepacking.

Instagram post door Bever, april 2022

In podcastland bleef de route niet onderbelicht en schoof ik aan bij de Pedaleurs podcast om te praten over de GREEN DIVIDE. De volledige aflevering is terug te luisteren via Spotify en de Vrienden van de Show website.

Reed je de GREEN DIVIDE al eens of nog niet? Luister de podcast, lees de artikelen en dan zie ik je daarna wel in het bos!

%d bloggers liken dit: