1981 Mosel Radtour gravel tribute

Bij het opruimen van mijn grootmoeder’s huis stuitten we op een bijzondere vondst. Een oude stempelkaart van de Mosel Radtour 1981 rakelt de fietsgeschiedenis van mijn familie op. Precies 40 jaar na dato rijd ik dezelfde tocht nog eens samen met Schwalbe Tires. Precies dezelfde tocht? Nee, een op de oorspronkelijke tocht geïnspireerde gravel tribute. Een beetje van toen, een beetje van nu.

Screenshot uit de Schwalbe Mosel Radtour video. In gesprek met mijn oma.

Toen mijn grootouders wat jonger waren, waren ze – net als mijn ouders – diehard fietsers. Mijn eigen liefde voor de fiets heb ik dan ook niet van een vreemde. De oorspronkelijke racefiets tocht voerde de deelnemers in ’81 vanuit het dorp Ehrang door de Moezel vallei, over een totale lengte van 115 km… met naast fraaie uitzichten ook een aantal fraaie klimmetjes.

De meeste kilometers werden echter vlak tot glooiend verreden door de fietspaden langs de rivier te volgen. De 2021 route houdt vast aan de beginselen van de ‘Intern. Mosel-Radtour 1981’, maar zoekt daarbij zoveel mogelijk onverharde wegen op. Zo start de tocht nu ook nabij de oorspronkelijke start- en finishplaats nabij Ehrang, en doet ook de gravelroute zoveel mogelijk dezelfde dorpen en bruggen aan als de oorspronkelijke tocht.

Wel zoekt deze gravelroute het wat vaker hoger op, met alle extra hoogtemeters van dien. De mooiste gravelwegen liggen hier namelijk tussen de wijnranken in de heuvels, wat hem meteen extra speciaal maakt! Dat deze tocht daarmee zwaarder is dan de oorspronkelijke ‘Intern. Mosel-Radtour’ 1981 moge duidelijk zijn.

Wat begon als vondst in een kast bij mijn oma thuis, werd als snel de inspiratie voor een prachtige graveltocht en eerbetoon aan mijn sportieve familie die hier al in de jaren ’80 op stalen fietsen en in wollen koerstruitjes hun kilometers weg trapten. Voor mij onderstreept het de tijdloze geest van fietsen en laat het zien dat je overal inspiratie kan vinden voor een mooie fietstocht over nieuwe paden.

Met Schwalbe reed ik precies 40 jaar na dato een gravel tribute en creëerde samen met hen een prachtige video over het verhaal. Een beetje over gravel, een beetje over de Mosel Radtour en een beetje over mijn de geschiedenis van mijn fietsende familie.

Bekijk het hele verhaal op YouTube


Luister de podcast: PUMPED!#83


Bekijk de route in de Komoot collectie

Lees meer over dit verhaal op de volgende websites:
WIELRENBLAD; Schwalbe website (EN/DE); Velototal (DE); Radsport Trier (DE)

%d bloggers liken dit: